Bingo – ett populärt spel från 1500-talet


Spel / fredag, mars 23rd, 2018

Det första bingospelet såg sitt ljus i Italien på 1530-talet med det statliga lotteriet Lo Giuoco del Lotto D’Italia. Ännu idag finansierar den en stor del av den italienska statsbudgeten. Flera andra europeiska länder tog efter Italien för att finansiera statliga angelägenheter såsom krig. När spelet hamnade i Frankrike på 1700-talet moderniserades spelet och benämndes Le lotto. Till spelbrickorna fanns träbrickor numrerade från 1 till 90.

I USA kallades bingo för beano och spelades på ett nöjesfält i Georgia i början av 1900-talet. Leksaksförsäljaren Edwin S. Lowe testade spelet på sina vänner hemma i New York. En av hans vänner ska ha upphetsat ropat bingo istället för beano. Lowe utvecklade sedan spelet till det som vi idag kallar bingo.

Till Sverige kom spelet på 60-talet och spelades främst inom idrottsföreningar för att samla in pengar. Bingo blev även ett populärt spel för kyrkor för att hålla insamlingar av olika slag. Bingo spreds till äldreboenden och vårdhem som sysselsättning, just för att alla kunde spela och man vann eller förlorade slumpmässigt. Numera finansierar bingo en del av friidrottsrörelsens verksamhet.

Idag är de flesta bingospel online. Det är tillgängligt för alla när som helst på dygnet oavsett var man befinner sig. Ett av de tidigaste bingospelen hette Bingo Zone, ett gratis spel som introducerades 1996. Bingospel online har utvecklats kraftigt och har starkt influerats av Tv-spel. Du spelar inte bara bingo. Du spelar samtidigt på slots och kan vinna vid sidan om spelbrickan. Varje speltillverkare har utvecklat bingospel som varierar i sina teman, vilket gör att den ena inte är den andra lik.

Bingo är fortfarande lika populärt som förut, kanske ännu mer. Charmen med bingo är att det är avkopplande och det är lätt att lära sig spela. I och med nätbingo kan du nu vinna priser eller pengar som går upp till ganska stora summor.